Heeft u last van vocht in de enkels?

Vocht in enkels

Bij het ouder worden krijgen mensen vaker last van zwellingen in de voetzone zoals vocht in de enkels. Dit wordt oedeem genoemd. Daarbij ontstaat rondom de enkels een zwelling die dikwijls het gevolg is van warmte. Zwaarlijvigheid en veel lopen en/of lang staan dragen bij aan de vorming van vocht in de enkels.

Oedeem in de voetzone ontstaat doordat het lichaam het overtollige vocht niet goed (meer) kan afvoeren via de bloedbaan. Het vocht gaat zich ergens ophopen waar dat normaal gesproken nauwelijks of niet aanwezig is of hoeft te zijn. Het vocht kan zich ook op andere plaatsen in het lichaam ophopen. Denk hierbij aan het hart, de longen, maar ook aan de benen.

Vocht in de enkels verminderen

Vocht in de enkels ziet er niet fraai uit en kan erg vervelend zijn. Pijnklachten ontstaan vaak pas zodra men (hoge) schoenen zoals laarzen gaat dragen. Soms is de zwelling zodanig dat de schoenen niet eens meer passen. Dikwijls blijft het niet alleen bij een zwelling van de voeten maar gaat het ook opspelen in de enkels, en onderbenen. Onbezorgd bewegen is er dan niet meer bij!

Kampt u met vochtophoping in de voetzone dan kunt u overwegen om compressiekousen te gaan dragen. Die stimuleren de bloedvaten om het vocht en de aanwezige afvalstoffen kwijt te raken. Fanatieke sporters dragen zelfs compressiekousen om spierpijn tijdens en na afloop van de inspanning te voorkomen. De druk die dit soort kousen uitoefent stimuleert de pompfunctie van het hart waardoor de aan- en afvoer van vocht en afvalstoffen in de bloedbaan wordt verbeterd.

Klachten aan voet, enkel, knie, heup, of rug?

Maak direct een afspraak

Wij reduceren uw klachten

Ensing Podotherapie kan u van dienst zijn als u regelmatig kampt met vocht in de voetzone, bijvoorbeeld in de voeten, enkels of onderbenen.
Om zwelling te matigen worden onder meer de volgende technieken toegepast:

  • zwachtelen
  • taping
  • steunkousen aanmeten
  • manuele therapie

Daarnaast zal Ensing Podotherapie u adviseren over de wijze waarop u zelf kunt bijdragen aan beperking van de mate van vochtophoping. Zo kan het vocht in uw voeten worden teruggebracht tot normale proporties.
Neem gerust contact met ons op!

Afspraak maken?

Kom eens vrijblijvend langs