Teen uit de kom, dat is schrikken!

Is uw teen uit de kom geschoten? Dat kan erg pijnlijk zijn. In geval van een dergelijke (sub)luxatie betekent dat dat de teenkop en de teenkom geheel of gedeeltelijk niet meer tegen elkaar aan zitten. Dit kan onder andere gebeuren doordat de teen gestoten is, maar ook typische kenmerken van uw voeten en tenen zijn inherent aan dit verschijnsel.

In onze praktijk voor Podotherapie binnen paramedisch centrum West in Helmond, behandelen wij zowel jonge als oude mensen uit onder andere Brandevoort, Stiphout en Brouwhuis ten aanzien van dit verschijnsel. Is de teen eenmaal uit de kom geweest, dan is de kans groot dat dat vaker zal gebeuren. De banden en pezen die het teengewricht op de juiste wijze fixeren zijn dan namelijk dikwijls beschadigd of opgerekt.

Klachten aan voet, enkel, knie, heup, of rug?

Maak direct een afspraak

Teen uit kom: anatomische oorzaken

Naarmate men ouder wordt, wordt ook het teengewricht dikwijls stijver. Dat houdt de teen echter wel op zijn plaats. Het stijver worden van het gewricht is hiervan de reden. Vandaar dat juist ook jongeren nogal eens met de situatie te maken krijgen waarin een teen uit de kom geschoten is.

Een belangrijke oorzaak voor deze aandoening is wanneer er onbalans is tussen de teenstrekkers, de teenspieren en andere buigende banden en pezen. Hierdoor kan ook scheefstand ontstaan zoals bij hamer- en klauwtenen. Dikwijls betreft het erfelijke eigenschappen maar als externe factor hiervoor kan ook verkeerd schoeisel een rol spelen. Als podotherapeut in Helmond kunnen wij u op het gebied van schoeisel en inlegzolen in onder andere Brandevoort, Stiphout en Brouwhuis adviseren.

Wat te doen?

Zorg er in elk geval voor dat u schoenen draagt die de tenen voldoende bewegingsruimte bieden. Op die manier voorkomt u forcering van een van uw tenen en het risico dat de teen op enig moment uit de kom schiet.

Zijn uw klachten structureel en wederkerig, dan kunnen wij aan de hand van een intake een therapieplan opstellen. In geval van ernstige aandoeningen kan daarbij een op maat gemaakte podotherapeutische steunzool worden toegepast of een orthese die de teengewrichten die uit de kom kunnen schieten ondersteunt.

Afspraak maken?

Kom eens vrijblijvend langs