Verschil tussen een Podotherapeut en een Podoloog
De termen ‘podotherapeut’ en ‘podoloog’ worden vaak door elkaar gebruikt. De meeste mensen weten niet eens wat het verschil tussen beiden is.
Maak direct een afspraak
Wat is een podotherapeut?
Een Podotherapeut is een paramedische specialist, met een erkende beroepstitel, en is als zodanig opgenomen in artikel 34 van de Nederlandse grondwet en wordt daarmee beschermd door de wet BIG.
Een specialist mag alleen dan de titel Podotherapeut dragen, als hij/zij in het bezit is van een afgeronde HBO-bachelor opleiding Podotherapie, die in Nederland te volgen is op een hogeschool in Eindhoven en Enschede.
De opleiding duurt 4 jaar en dient geheel te worden afgerond om de titel Podotherapeut te mogen voeren.
Het is een paramedische titel, die valt onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Wat is een podoloog?
De titel “Podoloog” is onbeschermd. Iedereen kan zich podoloog noemen, zonder daarvoor een gedegen opleiding te hebben gevolgd. Er bestaat geen diploma voor het ‘beroep podoloog’. Dit betekent dat het vak podologie door iedereen kan worden beoefend; er worden geen wettelijke eisen aan gesteld.
Als iemand zich ‘Podo-posturaaltherapeut’ of ‘Podokinesioloog’ noemt zijn dat geen wettelijk beschermde titels.
De opleidingen, die hiervoor worden gegeven, variëren nogal van niveau. Soms is het een heuse opleiding, soms een korte cursus.
Bij gebrek aan regelgeving omtrent de benoeming van het vak, kan iemand zonder relevante vakkennis, zich Podoloog noemen….
Podotherapie, is een erkend en bij wet beschermd paramedisch beroep, dit in tegenstelling tot Podologie, dat een commercieel (niet medisch) beroep is.
Wat kan de podotherapeut voor u doen?
Een podotherapeut diagnostiseert uw klachten van podotherapeutische aard, nauwgezet en met kennis van zaken. Alle klachten, die met uw voeten te maken hebben, maar ook klachten, die te maken hebben met uw houdings- en bewegingsapparaat, zoals staan, lopen, springen, sporten etc. kunnen door een podotherapeut worden behandeld.
Het streven is dat u, met een zo kort mogelijke behandeltijd, weer snel, met minder of geen pijn, verder kunt.
Duurzame oplossingen, zodat klachten lange tijd niet meer terugkeren, staan hoog in het vaandel van de podotherapeut.
Voor een hoogwaardige behandeling, bent u bij een podotherapeut aan het goede adres.
De podotherapeut beschikt over een scala aan technische apparatuur om inzicht te kunnen krijgen in uw klachten en deze ook te verhelpen.
Ook Manuele therapie en Medical Taping behoren tot de mogelijkheden.
Als u te maken hebt met onderstaande klachten, schroom dan niet een afspraak voor behandeling te maken:
- achillespeesklachten
- hielpijn
- klachten aan enkels / voeten (bij kinderen) veroorzaakt door groei
- problemen met de voeten door artrose of reumatoïde artritis
- specifieke voetproblemen als gevolg van diabetes mellitus (èn preventie van het ontstaan van voetproblemen)
- terugkerende likdoorns / eelt
- vermoeide voeten en benen
- voet- en enkelklachten door overbelasting
- voorvoetklachten
Indien nodig, zal de podotherapeut speciaal voor u, hulpmiddelen ontwikkelen, die u van uw klachten kunnen af helpen. Soms volstaan siliconen ortheses, maar ook speciaal voor u ontwikkelde podotherapeutische inlegzolen, kunnen worden ingezet.
Wat kunt u verwachten?
Een podotherapeut streeft ernaar u structureel van uw klachten af te helpen. Dat zal helaas niet altijd lukken. Het verlichten van uw klachten kan gelukkig vaak een hele verbetering zijn.
Eventuele verwijzing naar andere zorgverleners en/of specialisten
Indien nodig, zal de podotherapie u, via de huisarts, doorverwijzen naar een specialist. Ook wordt, zo nodig, samengewerkt met andere medische of paramedische disciplines. Denk hierbij aan orthopedisch chirurg, manueel geneeskundig arts, reumatoloog, neuroloog, internist, reumatoloog, fysiotherapeut, huidtherapeut, oefentherapeut, diëtist, osteopaat, medisch pedicure etc.