Siliconen ortheses

Een silicone orthese is een op maat gemaakt therapeutisch hulpmiddel dat, door de podotherapeut, wordt ingezet om uw specifieke voorvoet-klachten of problemen aan de tenen te voorkomen, te verminderen c.q. te herstellen.

De functie van een orthese kan o.a. gericht zijn op protectie, bijvoorbeeld om eelt of likdoorns te voorkomen. Ook kan een orthese worden ingezet om een standafwijking van de tenen te herstellen. Daarnaast kan een orthese worden toegepast ter preventie, bijvoorbeeld om te voorkomen, dat er problemen aan de voorvoet c.q. de tenen ontstaan.

Siliconen ortheses worden gemaakt van een zachte soort siliconen-substantie, die prettig aanvoelen op de huid en geen drukplekken of irritaties veroorzaken.

Afhankelijk van het doel waarvoor ortheses worden gemaakt, zijn er verschillende vormen mogelijk. 

Ortheses kunnen worden gemaakt, om problemen tussen en/of onder de tenen, bovenop de tenen of aan de zijkanten van de tenen te voorkomen, te verlichten, of te stabiliseren. Ook kunnen siliconen ortheses worden ingezet om uitsteeksels aan de voet te beschermen.

Klachten aan voet, enkel, knie, heup, of rug?

Maak direct een afspraak

Er zijn verschillende vormen van siliconen ortheses, t.w.:

Protectieve siliconen ortheses

Een Protectieve orthese heeft als doel de huid te beschermen of te ontlasten van overdruk, van bijvoorbeeld de schoen of van naastliggende tenen. Overdruk is een van de hoofdoorzaken van huid- of nagelklachten aan de voet.
Overdruk in combinatie met wrijving kan eelt, wondjes, blaren, een blauwe nagel (runnersnail) en bot-uitsteeksels (exostosen) veroorzaken.

Consoliderende siliconen orthese

Een Consoliderende orthese heeft als doel de progressie van het voortschrijden van degeneratie te verminderen of te voorkomen.
Bijvoorbeeld het toepassen van een orthese bij het grote teengewricht, die voorkomt, dat de grote teen stijf wordt bij het lopen.

Preventieve siliconen orthese

De podotherapeut onderzoekt de klachten van een patiënt en bepaalt of een orthese kan worden ingezet ter verlichting c.q. herstel van de klacht.
Uit het onderzoek kan blijken, dat er risicoplekken op de voet zitten, die de klachten veroorzaken. Ook kan uit het onderzoek naar voren komen, dat er een afwijking in de voet zit, die weer kan leiden tot vervormingen aan de voet.
Een preventieve orthese wordt ingezet om latere problemen te voorkomen.

Afspraak maken?

Kom eens vrijblijvend langs