Heeft u last van kalk- of schimmelnagels?

Kalk- en schimmelnagels

De medische term voor kalknagels is ‘onychauxis’. Het is een aandoening waarbij een vinger- maar vaker nog een teennagel is verdikt zonder structurele misvorming. De nagelafwijking is soms erfelijk maar meestal zijn dikke teen- en/of vingernagels te wijten aan een trauma of aan slecht passende schoenen.
Ook enkele (ernstige) onderliggende aandoeningen die het nagelbed aantasten, kunnen leiden tot dikkere teen- en/of vingernagels zoals bijvoorbeeld psoriasis.
In sommige gevallen is er sprake van erfelijkheid.

Schimmelnagels worden in de volksmond ook wel kalknagels genoemd. Maar bij schimmelnagels zijn de nagels echter geïnfecteerd met een schimmel. Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel, groen of bruin verkleuren. De nagel wordt dik en brokkelig. Soms laat hij gedeeltelijk of helemaal los. Ook hier ligt de oorzaak vaak in een trauma zoals het stoten van een teen waardoor het nagelbed wordt beschadigd. Schimmels die schimmelnagels veroorzaken zijn besmettelijk. U kunt de schimmels krijgen via de huidschilfertjes van andere mensen (of van een dier) met een schimmelinfectie. Of de schimmel daadwerkelijk een infectie veroorzaakt is afhankelijk van onder andere uw afweer.

Schimmelnagels komen veel voor bij mensen die op leeftijd zijn. Dat komt omdat hun immuunsysteem wat zwakker functioneert. Ook mensen die aan diabetes leiden kunnen daardoor vaker kampen met dergelijke klachten. Als de nagel te zeer verzwakt is kan deze uiteindelijk afbreken en geheel of gedeeltelijk verloren gaan.

Kalk- en schimmelnagels zien er niet fraai uit. Ze zijn dof en oneffen van kleur, ze kunnen vervormen, dikker worden en gaan splijten. Het betreft echter niet alleen een aandoening met een cosmetisch karakter. Kalk- en schimmelnagels aan de tenen kunnen namelijk door de dikte tegen de binnenzijde van de schoenen gaan duwen waardoor pijnklachten ontstaan.

Behandeling van kalk- en/of schimmelnagels

Heeft u eenmaal last van een of meer kalk- of schimmelnagels dan zullen die niet vanzelf verdwijnen.
Bij een kalknagel zal de medische pedicure, podotherapeut of patiënt zelf de nagel dunner moeten frezen om mogelijke complicaties te voorkomen.

Een schimmelnagel is niet eenvoudig genees- en behandelbaar. Als behandeling echter achterwege blijft bestaat het gevaar dat de schimmel zich gaat uitbreiden naar andere nagels. Iets wat u vanzelfsprekend wil voorkomen.

Klachten aan voet, enkel, knie, heup, of rug?

Maak direct een afspraak

De podotherapeut biedt uitkomst

Ensing Podotherapie kan u niet van uw kalk- en/of schimmelnagels afhelpen. Vaak keren deze na verloop van tijd terug. Om te zorgen dat klachten niet verergeren en geen andere nagels worden aangetast, is een goede voethygiëne essentieel. Daarover kunnen wij u uitgebreid informeren. Zo is het belangrijk om slippers te dragen in douches van sportscholen of zwembaden. Ook moet u uw voeten dagelijks wassen met zeep en deze bovendien goed afdrogen. Schone sokken en open schoenen bieden uitkomst en voorkomen schimmelnagels of verergering van klachten.

Meer weten over wat u zelf kunt doen om problemen met kalk- en/of schimmelnagels te vermijden? Neem contact met ons op!

Afspraak maken?

Kom eens vrijblijvend langs