Heeft u last van hamertenen?

Hamertenen

Een hamerteen wordt ook wel een klauwteen genoemd. Bij een hamerteen staan het 1e en 2e kootje van deze specifieke teen gebogen. Dat leidt tot een geringe standsafwijking van de teen. Die teen komt in een geklauwde positie te staan, de zogenaamde hamer- of klauwstand. Meestal ziet men klauwtenen bij de middelste 3 tenen en niet bij de buitenste grote en/of kleine teen.

Klachten als gevolg van Hamertenen

Deze verkeerde stand van de hamerteen kan klachten geven aan teen én voet. Door wrijving tussen de schoen en bovenzijde van de teen kunnen pijnklachten ontstaan aan de tenen. De topjes van de tenen worden in zo ‘n situatie praktisch de grond in gedrukt en dit kan leiden tot pijn. Door de afwijkende stand van de teen kunnen eeltvorming en likdoorns ontstaan. Ook deze kunnen klachten geven.

Oorzaken van Hamertenen

Hamertenen komen dikwijls voor in combinatie met een holle voet, een doorgezakte voet waarbij de voorvoet zich lager bevindt dan de tenen. De kromming van de tenen ontstaat in dat geval als gevolg van het gebrek aan stabiliteit waarnaar de hamertenen “op zoek gaan”. Voorkomen van hamertenen is helaas lastig aangezien de oorzaak meestal in de anatomische opbouw van de voet is gelegen. Meestal ontstaan hamertenen doordat er al een probleem is in de achter-/voorvoet. Ook het dragen van niet goed passend (te krap/klein) schoeisel kan de oorzaak van hamertenen zijn. Sommige medische aandoeningen kunnen eveneens hamertenen veroorzaken, denk hierbij aan diabetes en reuma. Ouderdom kan eveneens de oorzaak zijn van hamertenen.

Klachten aan voet, enkel, knie, heup, of rug?

Maak direct een afspraak

Ensing podotherapie helpt u bij klachten

Ervaart u klachten als gevolg van hamertenen dan kan Ensing Podotherapie u van dienst zijn. Saskia Ensing heeft namelijk zeer veel kennis en ervaring opgebouwd van alles wat kan leiden tot problemen in de gehele voetzone. Ensing beschikt over hoogwaardige analyseapparatuur om diagnoses te stellen. Voetzooltjes en ortheses kunnen worden aangemeten die u afhelpen van vervelende eelt- en likdoornklachten.

Heeft u pijn die samenhangt met hamertenen? Blijf er niet mee rondlopen. Neem gerust contact op met Ensing Podotherapie om tot een bevredigende oplossing te komen.

Afspraak maken?

Kom eens vrijblijvend langs