Artrose

Artrose is de naam voor een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. In de volksmond wordt Artrose ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose ontstaat, doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat, dan er door het lichaam kan worden gemaakt.

Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Bij Artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht. Deze vloeistof is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen. Door slijtage van gewrichtskraakbeen, en een vermindering van de schokabsorberende vloeistof in de gewrichten, kunnen botten over elkaar schuren, wat veel pijn veroorzaakt.

In de gewrichten van de handen, knieën, schouders, nek en heupen, komt artrose vaak voor, maar ook in de voeten kan het tot vervelende pijnklachten leiden, die het staan, lopen en sporten beïnvloeden. Als je zestig jaar of ouder bent, dan is op een röntgenfoto bijna altijd wel te zien, dat er een vorm van artrose aanwezig is. Soms begint het al op aanzienlijk jongere leeftijd.

Artrose is een vorm van reuma, waarbij het hele gewricht betrokken is. Het kraakbeen in het gewricht gaat in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Kraakbeen bevat geen zenuwen en kan daardoor geen pijn doen. Pijn door artrose komt dus waarschijnlijk door andere veranderingen binnen en buiten het gewricht.

Naast kraakbeenschade, ontstaan veranderingen in het bot, direct onder het kraakbeen. Er vormen zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels, Osteofyten genoemd. Ook is er vaak een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. Soms veranderen zenuwen in het gewricht, wat pijn veroorzaakt. Daarnaast komt het regelmatig voor dat spieren rondom het gewricht verzwakken en pijn veroorzaken aan de pezen om het gewricht.

Oorzaken van Artrose in de voeten/tenen

Artrose in de tenen ontstaat door verzuring van het kraakbeen tussen de botjes, de teen-gewrichtjes, van de voet. Door die verzuring breken de cellen van het kraakbeen af en kunnen de botjes niet meer goed uit elkaar worden gehouden. Als de aangedane botjes over elkaar heen schuren ontstaan pijnklachten. Vaak ontstaan ook aangroeisels aan het bot, die tot pijnklachten kunnen leiden. Eveneens kan het gewrichtskapsel ontstoken raken.

Artrose kan ontstaan door:

  •  Ouderdom.
  •  Verzuring van het kraakbeen bij het ouder worden, waardoor het minder flexibel wordt.
  •  Vermindering van de schokabsorberende vloeistof in het gewricht.
  • Schoeisel kan eveneens bijdragen aan artrose. Als schoenen te soepel zijn, hebben voeten teveel bewegingsruimte en daardoor kunnen pijnklachten ontstaan.
Klachten aan voet, enkel, knie, heup, of rug?

Maak direct een afspraak

Symptomen van Artrose in de tenen

  • Pijnklachten door slijtage van het kraakbeen aan de grote teen en het omliggende weefsel.
  • Verergering van de klachten bij belasting, zoals bij lopen of sporten.
  • Stijfheid aan het gewricht van de grote teen.

 

Wat kunt u zelf doen om Atrose te voorkomen en/of de pijnklachten te verminderen?

Om artrose in de grote teen tegen te gaan, kunt een aantal dingen zelf doen om de pijn te verlichten. Dit is afhankelijk van verschillende factoren die van invloed zijn op het ontstaan van artrose én van uw persoonlijke mogelijkheden.

  • Bij overgewicht zou u kunnen afvallen, eventueel met behulp van een diëtist of voedingsconsulent
  • Bij belasting van het aangedane gewricht, zou u ervoor kunnen zorgen dat u het gewricht niet te veel belast, maar vooral wel in beweging blijft.
  • Verder kunt u ervoor zorgen dat u goed schoeisel draagt, waarbij een stijve loopzool een belangrijke rol speelt, om de belasting op de gewrichten te verminderen. Het dragen van schoenen met hoge hakken is ten zeerste af te raden.  Hoge hakken zorgen immers voor meer druk en belasting op de teen-gewrichten.

 

Wat kan uw podotherapeut voor u doen?

De podotherapeut kan voor u een steunzool maken, waardoor de belasting op de voeten wordt verbeterd en waardoor de teen-gewrichten meer rust krijgen. Daarnaast kan een goed schoenadvies en ook de uitleg van het belang van een stijve loopzool helpen, om tot verlichting van de pijnklachten te komen. Een stijve loopzool neemt bij wijze van spreken de afwikkeling van uw voet over. Hierdoor wordt de belasting op de teen-gewrichten verminderd en ervaart u minder pijn.

 

Wat kunt u verwachten?

De podotherapeut kan uw pijnklachten verlichten, zodat u beter kunt staan, lopen en sporten. Ten aanzien van het behoud van de functie van de teen, kan een redelijk tot goed resultaat worden behaald. De podotherapeutische zolen zult u blijvend moeten dragen. Artrose is een voortschrijdend proces, waarbij alleen verlichting van de pijnklachten, tot de mogelijkheden behoort.

 

Eventuele verwijzing naar andere zorgverleners en/of specialisten

Afhankelijk van de bevindingen van uw podotherapeut kunt u worden doorverwezen naar een andere zorgverlener/specialist. Dit kan in uw specifieke situatie een fysiotherapeut, manueel therapeut, orthopedisch schoenmaker of orthopeed zijn.

Wat kunt u zelf doen om Artrose te voorkomen en/of de pijnklachten te verminderen?

Afspraak maken?

Kom eens vrijblijvend langs